diumenge, 21 de febrer del 2010

Marjal deltaica al riu Palància




Una xicoteta marjal a la porta de casa. Això és el que podran gaudir els veïns del Port de Sagunt quan estiguen finalitzades les actuacions de recuperació del delta del riu Palància que actualment està executant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), entre els objectius s'inclou la reconstrucció del característic sistema de marjals deltaics que l'acció de l'home fa dècades que va eliminar.
Aquests ecosistemes són típics dels deltes litorals i la seva presència té exemples tan emblemàtics com el Delta de Ebre o la pròpia Albufera valenciana. En el cas del Palància, la dessecació per al cultiu va eliminar tot rastre d'aquests marjals.
I si l'home va ser el causant de la seua anul·lació, ara serà igualment el responsable de la seua recuperació. Per això, els tècnics de la CHJ han previst l'excavació de dues zones properes a la franja del litoral, amb una superfície de 6.800 i 8.400 m2 respectivament, aprofitant la proximitat del nivell freàtic.

Es pretén així aconseguir una làmina d'aigua de mig metre de profunditat que permeta recuperar la riquesa ambiental de la marjal perduda. Al mateix temps les dimensions d'aquestes llacunes pretén evitar que prolifere en elles vegetació no desitjada. Precisament, un altre dels objectius del projecte passa per eliminar la presència d'espècies invasores com la canya comuna.
El projecte d'actuació al delta té com a objectiu prioritari recuperar tot aquest entorn com a zona verda lligada als paisatges de ribera, alhora que elimina els riscos potencials d'inundació de zones urbanes que ocasionava l'estat en què es trobava el delta. Per a això es va haver d'enderrocar desenes de casetes il·legals, quedant encara pendent d'eliminar les que estan sota jurisdicció de la Generalitat. En total, l'actuació projectada en aquest tram del Palància compta amb un pressupost de 5,2 milions d'euros.


Notícia publicada hui al diari Levante

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada