dimarts, 19 de juliol del 2011

Reproducció de la tortuga d'estany europea

AE-Agró constata la reproducció de les Emys orbicularis a la Marjal de Rafalell i Vistabella

Voluntaris del Projecte Emys capturen per primera vegada un juvenil sense marcar d’esta espècie que es va reintroduir en 2007 a la Marjal de Massamagrell
dimarts 19 de juliol de 2011.
 
El passat dilluns 11 de juliol, un grup de voluntaris del Projecte Emys 2011 d’Acció Ecologista-Agró, el major voluntariat ambiental realitzat fins ara al País Valencià per a conservar les poblacions de tortugues autòctones, va capturar un exemplar d’Emys orbicularis sense marcar a la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell). Es tracta d’una captura molt important i il·lusionant per a la supervivència de les nostres tortugues autòctones, ja que és el primer juvenil d’Emys orbicularis que es localitza a esta zona humida, on en 2007 la Conselleria de Medi Ambient va reintroduir esta espècie amenaçada.
Des de principi de juny, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord realitza el seguiment de la població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) de la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell). Este seguiment forma part del LIFE-Trachemys de la Conselleria de Medi Ambient i del Projecte Emys 2011 d’AE-Agró (el major voluntariat ambiental organitzat fins ara per a conservar les poblacions de tortugues autòctones a Rafalell i Vistabella, la Marjal d’Almenara i el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València). Durant el primer mes de treball, els voluntaris d’AE-Agró van capturar un parell de femelles d’Emys orbicularis a Massamagrell. Estes dues tortugues estaven marcades i per tant el seu origen era la solta que la Conselleria de Medi Ambient realitzà, entre 2007 i 2009 a la Marjal de Rafalell i Vistabella, per a reintroduir esta espècie autòctona amenaçada.
JPG - 42.2 kB
Jordiet, la primera Emys nascuda en molt de temps a Massamagrell.
Tanmateix, el passat dilluns 11 de juliol, Jorge Bonet, Rafael Marquina i Juanjo Iborra, voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró, capturaren una tortuga sense marcar. Es tracta d’un juvenil d’Emys orbicularis d’aproximadament quatre anys de vida, que hauria nascut ja a la Marjal de Massamagrell i que els voluntaris Lucas Marín i Carlos García tornaren a capturar el passat dijous 14 de juliol. Jordiet, nom amb el qual s’ha batejat a esta tortuga que va ser capturada per primera vegada el dia de l’aniversari del voluntari Jorge Bonet, és la primera Emys orbicularis sense marcar que es localitza a Rafalell i Vistabella des de la reintroducció de l’espècie en 2007. La seua captura confirmaria que la nova població de tortugues autòctones, formada per aproximadament 50 individus, hauria sigut capaç de reproduir-se a la Marjal de Massamagrell, una dada que fins al moment no s’havia pogut constatar.
Altre aspecte rellevant de les primeres setmanes del seguiment de la població de tortugues de Rafalell i Vistabella és l’absència de captures de tortugues exòtiques, concretament de Trachemys scripta, més conegudes també com tortugues de florida. Esta dada, conjuntament amb la localització per primera vegada d’un individu d’Emys orbicularis sense marcar i per tant nascut a esta zona humida, representen un magnífic inici per al Projecte Emys i el LIFE-Trachemys a la Marjal de Massamagrell. Per una banda, el naixement de Jordiet confirmaria la completa adaptació de la nova població de tortugues autòctones de Rafalell i Vistabella i, a més a més, l’absència de Trachemys scripta facilitaria la seua supervivència en esta zona humida, que tant ha patit durant les últimes dècades la pressió urbanística i agrícola.
No obstant, encara és prompte per a llançar les campanes al vol. El Projecte Emys i el LIFE-Trachemys acaben de començar. En octubre, quan els voluntaris d’AE-Agró concloguen el seguiment de la població de tortugues de Rafalell i Vistabella i es disposen de totes les dades, serà el moment d’avaluar definitivament l’estat de conservació de les Emys orbicularis a Massamagrell. Esperem que quan arribe eixe moment es puguen constatar els bons resultats que fins al moment es desprenen de l’inici del seguiment i que, malgrat la dificultat de capturar juvenils, trobem més Jordiets nadant a la seua nova llar, la Marjal de Rafalell i Vistabella.
Fins llavors, AE-Agró continuarà, pam a pam i dia a dia, treballant en la conservació de les nostres tortugues a Massamagrell, la Marjal d’Almenara i el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València. Si vols, ens pots ajudar unint-te al Projecte Emys com a voluntari. Per a apuntar-te només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com o telefonar al 608 746 865. No ho dubtes i mulla’t este estiu per la supervivència de les nostres tortugues autòctones!!! T’esperem!!! I les Emys també!!!
JPG - 63.4 kB
Pam a pam, continuem treballant per la supervivència de Jordiet i la resta d’Emys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada