dimarts, 20 de març del 2012

Plantació de flora dunar a Sagunt

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda realitza una nova plantació de flora dunar

Per segon any consecutiu els voluntaris col·laboren amb esta activitat en la restauració ambiental de les dunes de la platja del Port de Sagunt
divendres 16 de març de 2012.
 
El passat dissabte 10 de març, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina Acció Ecologista-Agró, visità la platja del Port per a continuar amb el projecte de recuperació i conservació d’ecosistemes dunars que els voluntaris encetaren l’hivern passat. En total es plantaren 200 plançons de set espècies diferents de flora dunar, com per exemple barró, passacamins marí o lleterola de platja, amb l’objectiu de millorar i conservar les dunes i la seua biodiversitat vegetal.
En març de 2011, la Colla Verda afrontava un nou repte mediambiental: augmentar la biodiversitat vegetal del cordó dunar de la platja del Port de Sagunt. Este projecte, possible gràcies a la col·laboració del Servei de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, arrancà amb una plantació pionera al nostre territori, que va permetre reintroduir o potenciar l’any passat la població de fins a quinze espècies diferents de flora dunar. A més a més, durant la passada tardor els voluntaris tornaren a la platja del Port de Sagunt per a combatre el Xanthium strumarium, una perillosa planta exòtica invasora que s’escampa sense control per l’arena, dificultant així la conservació de la vegetació autòctona, com passava abans també a la platja d’Almardà amb les acàcies.
Enguany, la Colla Verda no ha volgut perdre l’ocasió de continuar amb esta pionera iniciativa conservacionista i ha protagonitzat una nova plantació de flora dunar en la platja del Port de Sagunt. Una quinzena de voluntaris participaren el passat dissabte 10 de març en esta activitat, durant la qual es van plantar en les dunes 200 plançons d’Amophila arenaria (barró), Teucrium dunense, Euphorbia paralias (lleterola de platja), Poligonum maritimum (passacamins marí), Lotus creticus (trèvol femella), Crucianella maritima i Eryngium maritimum (card marí). L’objectiu d’esta plantació és, a més a més d’augmentar el nombre d’espècies de flora costanera i potenciar les poblacions ja existents, facilitar la conservació i consolidació de les dunes, que constituïxen el nostre millor aliat per a combatre l’erosió de la platja i la pèrdua d’arena davant dels temporals marítims.
Els ecosistemes costaners, com el de la platja del Port de Sagunt, són un medi de transició entre dos ambients molt diferents: el medi marí i el terrestre. Per això, este ecosistema és molt complex i dinàmic. Està marcat per unes condicions ecològiques en lluita constant on intervenen factors com el vent, l’aigua, la sal i les altes temperatures. Fruit d’esta batalla natural es creen les platges, formades a partir de la sedimentació de partícules minerals modelades pel vent i l’aigua, que les ones dipositen en les platges, originant camps dunars que la vegetació perpetua. Tanmateix, si la flora dunar es perd i desapareix la cobertura vegetal de la platja, la seua arena és engolida ràpidament per la mar, produint-se així, ona a ona, un important retrocés del medi terrestre davant del medi marí.
Amb plantacions com la del passat dissabte 10 de març i la realitzada l’any passat, la Colla Verda pol posar el seu granet d’arena per a conservar la platja del Port de Sagunt, augmentant la seua biodiversitat vegetal i consolidant les seues dunes amb flora autòctona costanera. Si vols aportar el teu granet d’arena a la seua conservació de les dunes i de la resta d’espais naturals de Sagunt i el Camp de Morvedre, la Colla Verda t’esta esperant. La següent activitat serà el pròxim dissabte 24 de març i consistirà a restaurar els senders del Parc Natural de la Serra Calderona, al seu pas per Albalat dels Tarongers. Si vols participar en este voluntariat de la Colla Verda, només has d’inscriure’t abans del dijous 22 de març, enviant un correu electrònic a colla_verda@yahoo.es o telefonant al 962 690 854 o al 691 816 502 (només pel matí). T’esperem!!!
JPG - 82 kB
Pam a pam, reforestant les dunes de la platja del Port de Sagunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada