divendres, 23 de novembre del 2012

AE-Agró i Medi Ambient amollen 32 juvenils de Collverd

Us reproduïm una nova notícia d'AE-Agró

dimarts 2 d'octubre de 2012, per  AE-Agró
El passat dissabte 29 de setembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord i el Servei de Biodiversitat de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient amollaren 32 collverds (Anas platyrhynchos) en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. En l’activitat, que comptà amb la col·laboració de l’Athlètic Massalfassar, participaren una quinzena de xiquets i xiquetes. Un a un els més menuts soltaren els ànecs, que gaudixen ja de la seua nova llar: la Marjal de Rafalell i Vistabella, un dels hàbitats amb major valor mediambiental de tota la comarca de l’Horta Nord.
Un dia després de la primera gota freda de la tardor, Acció Ecologista-Agró Horta Nord i el Servei de Biodiversitat de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient organitzaren una solta de collverds en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. Els 32 exemplars d’Anas platyrhynchos amollats eren juvenils criats en captivitat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Saler, on havien arribat després de perdre a la seua mare quan només eren uns pollets (la majoria d’ells en les proximitats de la CV-500, al seu pas pel Parc Natural de l’Albufera de València).
L’activitat comptà amb la participació de l’Athlètic Massalfassar, entitat que també col·labora amb AE-Agró en el Projecte Emys, una iniciativa que per segon any consecutiu ha permés realitzar el cens de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) en la Marjal de Rafalell i Vistabella i en altres zones humides del País Valencià. Els vora quinze xiquets i xiquetes de l’Athlètic Massalfassar, però també de Massamagrell i altres pobles de l’Horta Nord, que participaren en la solta van ser, junt als Anas platyrhynchos, els grans protagonistes d’esta pluja de collverds. Un a un, els menuts amollaren cadascun un ànec a la llacuna nord de la Marjal de Rafalell i Vistabella, per a concloure l’activitat amb la solta conjunta d’una desena de collverds en la seua nova llar.
Actualment, els collverds són les aus aquàtiques més nombroses de la Marjal de Massamagrell, on este estiu els voluntaris d’AE-Agró han localitzat 12 parelles reproductores d’Anas platyrhynchos. A més a més dels collverds, altres nou espècies d’aus aquàtiques també han nidificat enguany en Rafalell i Vistabella: el cabussonet (Tachybaptus ruficollis), el gomet (Ixobrychus minutus), l’agró roig (Ardea purpurea), el sivert (Netta rufina), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), la fotja (Fulica atra), el corriolet (Charadrius dubius) i el fumarell de galta blanca (Chlidonias hybridus).
Destaca especialment la nidificació, un any més, de l’agró roig i el fumarell de galta blanca, dues espècies considerades com a vulnerables pel Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada i protegides també pel Conveni de Berna, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial d’Espanya. A més a més, este estiu el biòleg Jorge Bonet i l’ambientòleg Rafael Marquina, els voluntaris d’AE-Agró responsables del cens d’aus aquàtiques nidificants i estivals de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, han pogut constatar la reproducció del corriolet i el sivert. I també verificar la presència de desenes d’aus aquàtiques d’una trentena d’espècies diferents, tant nidificants com no nidificants, en esta zona humida de l’Horta Nord, on també s’han pogut observar durant la passera migratòria aus tan espectaculars com els becplans (Platalea leucorodia).
Des del passat dissabte, els 32 collverds amollats per AE-Agró, la Conselleria de Medi Ambient i l’Athlètic Massalfassar ja formen part d’esta gran família d’aus aquàtiques de la Marjal de Rafalell i Vistabella, una xicoteta zona humida que, a pesar de patir una forta pressió urbanística i estar dividida en dos per l’autovia V-21, constitueix un autèntic bastió de biodiversitat, tant en estiu com en hivern, i és a dia de hui un dels espais naturals més importants de tota la comarca de l’Horta Nord.
JPEG - 36.1 kB
Collverds i becplans al cel de Rafalell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada