Què són?

En geografia, un aiguamoll, maresma, marenda, mareny o marjal és un terreny impermeable i planer amb herbes, joncs, canyes, typha i altres plantes herbàcies (en ocasions amb la presència també de plantes llenyoses d'alçada reduïda, com els tamarius) en un medi d'aigües someres.
La paraula aiguamoll era un mot en desús fins que el Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos la va rescatar utilitzant-la en la campanya Els últims aiguamolls de l'Empordà en perill l'any 1976.
Se sol usar el mot aiguamoll per a aquells ecosistemes pantanosos on dominen les canyes, les herbes i les plantes baixes, i pantà per a aquells on predominen els arbres. L'aigua d'un pantà pot ser també d'aigua dolça, salobre o salada.
Els aiguamolls costaners, també anomenats maresmes i, sobretot al País Valencià, marjals i marenys, poden estar associats amb estuaris o amb petits estrets o graus entre bancs de sorra i la costa, també coneguts com a albuferes. Originàriament les marjals valencianes estaven ocupades per joncars, que posteriorment foren convertits en arrossars i després a costa de grans esforços, en tarongerars. A la llenca arenosa que separa les marjals de la mar, lliure d'inundacions, hi foren establerts els graus. A la Catalunya Nord s'usa el terme estany.
Els aiguamolls són un ecosistema de vital importància, ja que sovint serveixen com a terreny de cria per a una gran varietat de vida animal. (Viquipèdia)

Un aiguamoll és una zona de terres, generalment planes, en la qual la superfície s'inunda permanent o intermitentment, en cobrir-se regularment d'aigua, el sòl se satura, quedant desproveït d'oxigen i donant lloc a un ecosistema híbrid entre els purament aquàtics i els terrestres.
La funció principal de l'aiguamoll, a més de ser un gran ecosistema i un important hàbitat per a molts éssers vius, és que actuen com filtradores naturals d'aigua, això es deu al fet que les seues plantes hidròfites, gràcies als seus teixits, emmagatzemen i alliberen aigua, i d'aquesta forma fan un procés de filtració. Antigament els aiguamolls eren drenats per ser considerats una simple inundació dels terrenys, però hui se sap que els aiguamolls representen un gran ecosistema i se'ls valora més.(Wikilingue)