dimecres, 14 de març del 2012

Hivernen 200 aus aquàtiques

200 aus aquàtiques hivernen en la Marjal de Rafalell i Vistabella

Els collverds, amb 137 exemplars, representen l’espècie majoritària de les 10 censades en esta zona humida de Massamagrell
dilluns 12 de març de 2012.
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord continua treballant pam a pam en la conservació i en l’estudi de la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell, València). Durant els darrers mesos, els nostres companys Rafael Marquina i Jorge Bonet han elaborat el cens d’aus aquàtiques hivernants d’esta xicoteta zona humida, que ens ha permés descobrir que 188 aus aquàtiques d’11 espècies diferents han elegit Massamagrell per a refugiar-se del fred. La majoria han sigut anàtids, especialment collverds, però cal destacar també la presència d’un solitari agró roig, una espècie que enguany només ha hivernat en la Marjal de Rafalell i Vistabella i en el Parc Natural de l’Albufera de València.

JPG - 15.2 kB
Després de censar les aus estivals de la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell), el biòleg Jorge Bonet i l’ambientòleg Rafael Marquina, membres els dos del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord, han realitzat també el cens d’aus aquàtiques hivernants d’esta zona humida, que constituïx pràcticament l’últim reducte marjalenc de tota la comarca de l’Horta Nord. Gràcies al treball dels nostres companys, sabem que este hivern les espècies d’aus aquàtiques més abundants en la Marjal de Massamagrell han sigut els anàtids, especialment els collverds (Anas platyrhynchos), amb 137 exemplars comptabilitzats, i els sarsets (Anas crecca), amb 12. A més a més, també s’han pogut observar exemplars d’altres espècies d’anàtids, com per exemple bragats (Anas clypeata) i siverts (Netta rufina).
Pel que respecta a la resta de l’avifauna aquàtica hivernant de la Marjal de Rafalell i Vistabella, destaca la presència de 14 corbes marines (Phalacrocorax carbo) i la d’una dotzena de gavines de tres espècies diferents: 2 Larus fuscus, 6 Larus michahellis i 4 Larus ridibundus. També resulta interessant l’albirament d’un arpellot de marjal (Circus aeruginosus), a més a més de tres agrons blaus (Ardea cinerea) i especialment el d’un agró roig (Ardea purpurea). Esta espècie, protegida pels catàlegs espanyol i valencià de fauna amenaçada i per l’Annex I de la Directiva d’Aus de la Unió Europea, va nidificar l’estiu passat en la Marjal de Rafalell i Vistabella, però no acostuma a hivernar en el nostre territori. Per això, la presència d’un agró roig en esta xicoteta zona humida és una de les dades més rellevants que es desprenen del cens. Si el comparem amb la resta de censos d’aus aquàtiques hivernants de la Conselleria de Medi Ambient, només trobem dos exemplars d’esta espècie entre les més de 145.000 aus aquàtiques que han passat l’hivern en el nostre territori: l’agró roig de la Marjal de Massamagrell i un altre en el Parc Natural de l’Albufera de València.
A més a més d’estes 11 espècies d’aus aquàtiques, en la Marjal de Rafalell i Vistabella també han hivernat, com ho demostren les dades dels companys del Grup d’Anellament l’Horta, altres ocells de la família dels passeriformes, com per exemple teixidors (Remiz pendulinus), teuladíns de canyar (Emberiza schoeniclus), pit-blaus (Luscinia svecica), pit-rojos (Erithacus rubecula)... Totes estes xifres, unides a les del cens d’aus aquàtiques estivals de 2011 i a les del Projecte Emys d’AE-Agró, que va permetre constatar l’any passat la reproducció de les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) en esta zona humida després de la seua reintroducció en 2007, confirmen que la Marjal de Rafalell i Vistabella, malgrat patir una forta pressió urbanística i estar partida en dos per l’autovia V-21, constituïx un autèntic bastió de biodiversitat, tant en estiu com en hivern, i és a dia de hui un dels espais naturals més importants de tota la comarca de l’Horta Nord.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada