dilluns, 27 d’agost del 2012

Tortuga d'estany

Projecte Emys

AE-Agró censa nous juvenils d’Emys orbicularis en la Marjal de Rafalell i Vistabella

 

dilluns 27 d'agost de 2012, per  AE-Agró
Voluntaris de l’organització ecologista i de l’Athlètic Massalfassar localitzen quatre tortugues d’estany més nascudes en esta zona humida protegida.

Després de constatar l’any passat la reproducció de les tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, esta temporada els voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró han localitzat quatre juvenils més d’esta espècie protegida, que va ser reintroduïda en 2007 en esta zona humida de l’Horta Nord. Amb les captures d’enguany, ja son sis els juvenils censats pels ecologistes en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, a més a més de nou individus adults d’Emys orbicularis.
Des del passat mes d’abril, Acció Ecologista-Agró treballa, amb la col·laboració de l’Athlètic Massalfassar, en el cens de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Fins al moment, esta temporada els voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró han localitzat deu individus diferents d’esta espècie, catalogada com a vulnerable i prioritària al País Valencià i protegida pel Conveni de Berna, la Directiva d’Hàbitats i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE). De totes les captures d’enguany, cal destacar la de quatre juvenils d’Emys orbicularis nascuts en esta marjal de l’Horta Nord, on les tortugues d’estany europees van ser reintroduïdes en 2007 per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.
Amb la captura d’estos quatre exemplars, són ja sis els juvenils d’Emys orbicularis censats en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, on l’any passat AE-Agró localitzà les dos primeres tortugues d’estany nascudes en esta zona humida després de la seua reintroducció. La captura d’estos sis juvenils, sumada a la de nou individus adults des de 2011, confirma la viabilitat d’esta nova població d’Emys orbicularis, que estaria formada per aproximadament 50 exemplars. A més a més de la reproducció i la viabilitat d’esta població de tortugues d’estany europees, cal destacar que el cens del Projecte Emys ha permés confirmar la baixa o nul·la presència de les exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta) en esta marjal, on en dos anys de treball només s’ha capturat un exemplar (concretament en l’estiu de 2011).
Estes tortugues originàries d’Amèrica, junt a la destrucció i la degradació dels hàbitats de marjal, representen actualment les principals amenaces per a la supervivència de les Emys orbicularis en el nostre territori. Per això, el Projecte Emys d’AE-Agró, que també es desenvolupa en el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, la Marjal d’Almenara, la Marjal dels Moros i el riu Canyoles al seu pas per Moixent, compta amb la col·laboració del LIFE-Trachemys de la Conselleria de Medi Ambient, un projecte europeu per a eradicar esta espècie exòtica invasora de les nostres zones humides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada