dimarts, 20 de novembre del 2012

Tortugues d'estany

Us reproduïm l'article que penjà ahir AE-Agró.

La població de tortugues d’estany es consolida a la Marjal de Rafalell i Vistabella

AE-Agró i l’Athlètic Massalfassar organitzen una xarrada per a analitzar l’evolució d’esta espècie amenaçada en la zona humida de Massamagrell
dilluns 19 de novembre de 2012, per  AE-Agró
La setmana passada, Acció Ecologista-Agró i el Club Athlètic Massalfassar presentaren, en el Centre Cívic d’esta poble de l’Horta Nord, els resultats del Projecte Emys a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. Cinc anys després de la seua reintroducció per part de la Conselleria de Medi Ambient, la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) evoluciona favorablement en esta zona humida de l’Horta Nord, on els voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró han constatat per segon any consecutiu la reproducció d’esta espècie autòctona amenaçada.
El passat dijous 15 de novembre, el Centre Cívic de Massalfassar albergà la presentació dels resultats de la segona edició del Projecte Emys a la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell), que enguany ha sigut desenvolupat pels voluntaris d’Acció Ecologista-Agró i del Club Athlètic Massalfassar. Jorge Bonet, biòleg d’AE-Agró i coordinador del Projecte Emys en esta zona humida, va explicar que, gràcies al treball setmanal dels voluntaris, en 2012 s’ha pogut confirmar per segon any consecutiu la reproducció de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) en esta marjal de l’Horta Nord, on l’any passat AE-Agró constatà per primera que esta espècie autòctona amenaçada estava criant en llibertat. Fins al moment, s’han censat sis tortugues, dos en 2011 i quatre en 2012, nascudes en Rafalell i Vistabella. A més a més, els voluntaris del Projecte Emys també han recapturat una vintena d’Emys orbicularis reintroduïdes per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient en esta marjal.
Com va precisar durant la presentació Matthieu Lassalle, coordinador general del Projecte Emys d’AE-Agró, entre 2007 i 2009 la Conselleria de Medi Ambient va amollar 53 tortugues d’estany en esta zona humida, al mateix temps que iniciava la restauració ambiental d’esta marjal que forma part del Catàleg Valencià de Zones Humides. Lassalle, que va treballar en la reintroducció de les Emys orbicularis en Rafalell i Vistabella i actualment ho fa al Tancat de la Pipa de l’Albufera de València, afirmà que, gràcies al ràdio-seguiment de les tortugues, els tècnics de Medi Ambient van verificar que, conforme s’incrementava la zona inundada i restaurada, les tortugues augmentaven la seua distribució per la marjal. I que inclús alguns exemplars van arribar a ficar ous, però llavors sense èxit.
Lassalle també comentà que durant els primers anys, els tècnics de Conselleria localitzaren quatre tortugues de florida (Trachemys scripta), que van retirar de la marjal, ja que esta espècie exòtica està catalogada com a invasora, perquè representa actualment un dels majors perills per a la conservació de les Emys orbicularis. Durant la presentació, Vicent Sancho, coordinador del LIFE-Trachemys de la Conselleria de Medi Ambient, informà a la trentena d’assistents que, en només dos anys que porta en marxa esta iniciativa, la Conselleria ja ha retirat més de 15.000 tortugues de florida de les marjals i zones humides del País Valencià. Per això, Sancho va fer una crida a la ciutadania perquè no allibere ni tortugues ni cap altra espècie al·lòctona en el medi natural. I va recordar que, si tens una mascota exòtica i no saps que fer amb ella, pots telefonar al 961 610 847 i la Conselleria es farà càrrec d’ella.
Després de les intervencions de Vicent Sancho, Matthieu Lassalle i Jorge Bonet, Patricia Serena, sòcia del Club Athlètic Massalfassar i voluntària del Projecte Emys d’AE-Agró, tancà la presentació explicant les tècniques i la metodologia per a la captura i el seguiment de les Emys orbicularis. Serena mostrà els mornells que s’utilitzen per a capturar les tortugues, les ferramentes per a mesurar-les i els vestits d’aigua que porten els voluntaris per a moure’s per la Marjal de Rafalell i Vistabella, un espai natural de gran valor, però que desconeix la majoria d’habitants de l’Horta Nord. Per això, Serena animà el públic de la xarrada visitar esta zona humida que tenim al costa de casa i a implicar-se en la seua conservació, per a descobrir així les tortugues d’estany i la resta de tresors naturals que amaga la Marjal de Rafalell i Vistabella.
JPEG - 76.2 kB
D’esquerra a dreta: Lassalle, Sancho, Bonet i Serena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada